Network Menu

75 Dalahästar till!!

Redan för tre år sedan var vi på det klara med att vi skulle ha dalahästen som symbol för vårt silverjubileum. Vi tyckte att just dalahästen representerade oss Sweor på ett fint sätt: Vi har våra fötter stadigt på jorden och rötterna i den svenska myllan. Det finns knappt något enda svenskt hem i utlandet som inte har en dalahäst. Dalahästen har ju med åren blivit Sverige-symbolen framför andra. Så utlyste vi en tävlan där vi bad att få in förslag på en speciell dalahäst som vi kunde använda som vår symbol. Det kom in flera förslag men vi valde den med en världskarta målad på hästen.

När vi sedan insåg att vi behövde presenter till alla som stod värdar för de institutioner vi använde under jubileet och till alla artister och seminarietalare som generöst ställde upp för SWEA, beslöt vi att beställa grundmålade hästar från Grannas. Första omgången beställdes redan under sommaren 2003 då flera av de SWEAkonstnärer, som målade de stora hästarna på Finnbo, tog med sig småhästar hem för att måla till oss. Därefter delade vi ut ett stort antal under Sverigemiddagen i Västerås i augusti 2003. Då tog Marbella, Malaga, Mallorca och Zürich med sig ett 20-tal dalahästar i olika storlekar för att be sina olika konstnärinnor att måla hästar till oss. Även Mona Tumba från SWEA Florida släpade med sig en mycket stor häst hem till Florida för att måla! Nästa beställning av hästar från Grannas gjordes i januari 2004 och då såg Eva von Usslar och Gunnel Meyer till att ett stort antal Sweor i Stockholm var hyggliga och målade dessa. Bland annat vet jag att man i Stockholm hade små träffar där man tillsammans målade och hade trevligt, och i Stockholm målade t.o.m. två konstnärer hästar, som inte var Sweor! (Aja Murray och Catinca Nyström)

Allt som allt beställdes ett 75 tal hästar och alla blev fullkomligt ljuvliga, sprudlande av glada färger och påhittighet! Synd att vi inte kunde ha haft en separat utställning på bara dessa hästar!! Hästarna samlades till slut hemma hos mig, men det var aldrig alla hästar på en gång, utan när de kommit in hämtades de efterhand av programansvariga. Men när jag hade extra många hemma ställde jag upp dem på mitt köksbord och tog några gruppbilder.

Hästarna lämnades in vid olika tidpunkter under våren, dels till Gunnel Meyer, Eva von Usslar och kansliet, och några kom så sent som bara en dag innan jubileet började. Det blev ett fasligt bry att organisera upp så att alla programansvariga fick det antal hästar de behövde, men tack vare hjälp från många håll gick allt som det skulle och alla fick sina hästar. Jag tror att hästarna uppskattades alldeles enormt och är ett minne för livet från just SWEAs silverjubileum.

SWEA vill varmt tacka alla Sweor och konstnärer som ställde upp så generöst och bjöd på sina talanger för att SWEA skulle kunna ge bort så fina och meningfulla gåvor under jubileet.

Stockholm
Estelle Alden, Åsa Bujon, Britt Mari Engström, Kerstin Engvall, Anne Grönwall, Geri Hammar, Birgitta Hedengren, Birgitta Juhlin-Dannfelt, Carmen Lindahl, Gunnel Meyer, Aja Murray, Gun Norberg, Catinca Nyström, Christina Sand-Eckerborn, Mona Starfelt, Cecilia Westman

Luleå
Margaretha Lindblom

Malaga
Britten Emme, Monika Winberg, Kersti Lindström

Mallorca
Eva Bedrot, Ulla Ekwall, Solveig Pripp

Marbella
Margit Björklund, Soili Lewin, Kari Qviberg Elensky, Lena Winnberg Björkman

Geneve
Monica Weidling

Zurich
Monica Granstrand

Arizona
Britt Mari Flynn

Florida
Mona Tumba

San Diego
Mai Loken

Seattle
Åsa Gudmundson

Gift Horses, 25-årsjubileum (2004)

Gift Horses, 25-årsjubileum (2004)

Gift Horses, 25-årsjubileum (2004)

Gift Horses, 25-årsjubileum (2004)

Gift Horses, 25-årsjubileum (2004)